V e n t u with
V e n t u with
Vina s pečatom vipavske burje.
Sveža, sortno prepoznavna vina Ventus so rojena v burji in so ravno prav igriva in obenem zrelo zaokrožena.
Pridelana so s tradicionalnimi postopki, ki so se desetletja uporabljali in razvijali v Vipavski dolini, ob pomoči sodobne tehnologije. Vina Ventus imajo specifičen značaj, saj se v Vipavski dolini srečujeta celinsko-alpska in mediteranska klima. V vinih Ventus so enologi uspešno združili najboljše kar da narava s svojim znanjem in izkušnjami.
Namenjena so tistim ljubitljem vrhunske kapljice, ki prepoznajo sortnost in cenijo poreklo vina.
V e n t u with Z e l e n
Smell: It is intense, intertwined with sensations of dried fruit, with sweet spices and traces of dried chamomile in the foreground.
Taste: Medium-rich, nicely composed and mineral.
Combination with food: Zelen is a good accompaniment to stews, fish, pasta and grilled vegetables.
Sort: 100 % Zelen
Temperatura: 8-10 °C
V e n t u with M a l v a z i j a
Smell: Močan. Čutijo se limonina skorja, akacija, zeleni mandelj. Nekaj not suhega jabolka in cimeta.
Taste: Okus je bolj poln, telo vina je močnejše. Kisline so umirjene, občuti se slano, mineralno zaznavo. Vino se zaključuje mehko in za seboj pusti nežno aromo.
Combination with food: Ribe, ribe na žaru, morske rižote. Močne, kremne juhe, belo meso na žaru.
Sort: 100 % Malvazija
Temperatura: 8-10 °C
V e n t u with C h a d d o n n a y
Vonj: Srednje intenziven vonj belega sadja. V ospredju »zlati delišes«, zrela
hruška, zrela banana.
Taste: Chardonnay mladostnega karakterja. S srednje močnim okusom in umirjenimi kislinami, mehko. Vino razvije aromo belega sadja in traja
dalj časa.
Combination with food: kremne juhe, mehki siri, siri iz kozjega mleka. Ribe z zelišči, postrv, losos ali raki, škampi.
Dobro sovpada tudi z belim mesom na žaru.
Sort: 100 % Chardonnay
Temperatura: 8-10 °C
V e n t u with S a u v i g n o n
Vonj: Intenziven. Bezeg, pasijonka, listi paradižnika.
Taste: Medium-bodied with pronounced aromas of tropical fruits. Fresh and sparkling, with a genuine structure.
Combination with food: Kot aperitiv, mladi siri, zelenjavne jedi, testenine z morskimi sadeži.
Sort: 100 % Sauvignon Blanc
Temperatura: 8-10 °C
V e n t u with S i v i p i n o t
Smell: Ripe pineapple, baked apples, butter. Dry lemon rind in shade.
Taste: Mehak, kremaste teksture, z močno aromo. Nežna kislost vino ohranja živahno. Prvi občutek je sladkoben, poln. Spremlja ga dolga sadna aroma.
Combination with food: Recommended with white meat or strong fish accompanied by creamy sauces. It is suitable with grilled meats with more fat.
Sort: 100 % Sivi pinot
Temperatura: 8-10 °C
V e n t u with R u m e n i m u š k a t
Smell: Sorten, muškaten. Izrazito sortna aroma, prevladuje zapeljiv muškatni vonj, ki napoveduje sladek in eleganten okus.
Taste: Sladek, svež, lahkoten, eleganten. V ustih deluje lahkotno in sveže ter ima lep in dolg pookus
Combination with food: Aperitiv, sladice (torte, sladoled, sadne sorte).
Sort: 100 % Rumeni muškat
Temperatura: 8-10 °C
V e n t u with R o with é
Smell: Saden, spominja na drobno jagodičje, kot so maline.
Taste: Sadna aroma in nežna cvetica.
Combination with food: Rižote, testenine, morski sadeži, ribe in solate.
Sort: 100% merlot
Temperatura: 8-10 °C
V e n t u with B a d b e d a
Vinska sorta, ki v Sloveniji uspeva samo v Vipavski dolini. Na glinasto peščenih, s soncem obsijanih terasah nam da živahno, rdeče rubinasto suho vino z vonjem slive in drobnih gozdnih sadežev.
Smell: Svež, sortno saden, prevladuje vonj ribeza.
Taste: Vino je bogato, polno. Svežino daje nekoliko višja kislina, tanini so mehki, prijetni in se lepo vkomponirajo v vino.
Combination with food: Testenine, rižote z gobami, glavne jedi s svinjskim mesom.
Sort: 100 % Barbera
Temperatura: 15-18 °C
M o d d i p i n o t
Smell: Robidnica, slivova marmelada, »cigar box«, tartuf.
Taste:Srednjega telesa, umirjen. Tanini so izraziti, vendar mehki. Vino se v
ustih počasi razvije in pospremi z višnjevo aromo. Ostane dolgo.
Combination with food: Modri pinot je dobra kombinacija
z gosto bučno juho, ribami in morskimi sadeži na žaru, jagnjetino, zrelimi siri, praženimi gobami.
Sort: 100 % Modri pinot
Temperatura: 15-18 °C
V e n t u with M e d l o t
Merlot je najbolj zastopana sorta v Vipavski dolini. Topli in suhi pogoji mu omogočajo, da doseže visok delež sladkorja in kljub temu ohrani za sorto značilne vonjave rdečega sadja.
Smell: Črna češnja, ribez, brusnica. Marmelada iz rdečih sadežev. Nekaj kakavovih not.
Taste: Polnega okusa, dokaj močno, strukturno. Razkrije se aroma črnega
sadja, dolžino vinu dajejo srednje močni tanini. Vino je harmonično.
Combination with food: Merlot dobro sovpada s široko paleto hrane, predvsem s perutnino na žaru in z vsemi vrstami začinjenega rdečega mesa. Poda se tudi k suhim mesninam.
Sort: 100 % Merlot
Temperatura: 16-18 °C
V e n t u with C a b e d n e t S a u v i g n o n
Smell: Višnja, črni ribez, zrela sliva. Nekaj vonjav zelenega popra in kave v odtenkih.
Taste: Srednje močnega telesa, okus je precej izpostavljen. Daje prijeten saden občutek z izrazitimi tanini. Aroma črnih sadežev nas pospremi ob zaključku, deluje žametno.
Combination with food: Srednje močnega telesa, okus je precej izpostavljen. Daje prijeten saden občutek z izrazitimi tanini. Aroma črnih sadežev nas pospremi ob zaključku, deluje žametno.
Temperatura: 16-18 °C