V e n t u s

V e n t u s

Vina s pečatom vipavske burje.

Sveža, sortno prepoznavna vina Ventus so rojena v burji in so ravno prav igriva in obenem zrelo zaokrožena.

Pridelana so s tradicionalnimi postopki, ki so se desetletja uporabljali in razvijali v Vipavski dolini, ob pomoči sodobne tehnologije. Vina Ventus imajo specifičen značaj, saj se v Vipavski dolini srečujeta celinsko-alpska in mediteranska klima. V vinih Ventus so enologi uspešno združili najboljše kar da narava s svojim znanjem in izkušnjami.
Namenjena so tistim ljubitljem vrhunske kapljice, ki prepoznajo sortnost in cenijo poreklo vina. 

V e n t u s Z e l e n

Pravi, intenziven avtohtoni vipavski Zelen.
 


Vonj: 
Je intenziven, prepletajo se zaznave suhega sadja, v ospredju prevladujejo sladke začimbe in sledovi posušene kamilice.

Okus: Srednje bogat, lepo sestavljen in mineralen.

Kombinacija s hrano: Zelen je dober spremljevalec enolončnic, rib, testenin in zelenjave na žaru.

Sorta: 100 % Zelen

Temperatura: 8-10 °C

V e n t u s M a l v a z i j a

 

Vonj: Močan. Čutijo se limonina skorja, akacija, zeleni mandelj. Nekaj not suhega jabolka in cimeta.

Okus: Okus je bolj poln, telo vina je močnejše. Kisline so umirjene, občuti se slano, mineralno zaznavo. Vino se zaključuje mehko in za seboj pusti nežno aromo.

Kombinacija s hrano: Ribe, ribe na žaru, morske rižote. Močne, kremne juhe, belo meso na žaru.

Sorta: 100 % Malvazija

Temperatura: 8-10 °C

 

V e n t u s C h a r d o n n a y

VonjSrednje intenziven vonj belega sadja. V ospredju »zlati delišes«, zrela
hruška, zrela banana.

Okus: Chardonnay mladostnega karakterja. S srednje močnim okusom in umirjenimi kislinami, mehko. Vino razvije aromo belega sadja in traja
dalj časa.

Kombinacija s hrano: kremne juhe,  mehki siri, siri iz kozjega mleka. Ribe z zelišči, postrv, losos ali raki, škampi.
Dobro sovpada tudi z belim mesom na žaru.

Sorta: 100 % Chardonnay

Temperatura: 8-10 °C

V e n t u s S a u v i g n o n

Vonj: Intenziven. Bezeg, pasijonka, listi paradižnika.

Okus: Srednje polnega telesa z izrazitimi aromami tropskega sadja. Sveže in iskrivo, s pristno strukturo.

Kombinacija s hrano: Kot aperitiv, mladi siri, zelenjavne jedi, testenine z morskimi sadeži.

Sorta: 100 % Sauvignon Blanc

Temperatura: 8-10 °C

V e n t u s S i v i p i n o t

 

Vonj: Zrel ananas, pečena jabolka, maslo. Suha limonina skorja v odtenku.

Okus: Mehak, kremaste teksture, z močno aromo. Nežna kislost vino ohranja živahno. Prvi občutek je sladkoben, poln. Spremlja ga dolga sadna aroma. 

Kombinacija s hrano: Svetujemo k belemu mesu ali močni ribi v spremljavi kremastih omak. Poda se k mesu na žaru z več maščobe.

Sorta: 100 % Sivi pinot

Temperatura: 8-10 °C

 

V e n t u s R u m e n i m u š k a t

 

Vonj: Sorten, muškaten. Izrazito sortna aroma, prevladuje zapeljiv muškatni vonj, ki napoveduje sladek in eleganten okus. 

Okus: Sladek, svež, lahkoten, eleganten. V ustih deluje lahkotno in sveže ter ima lep in dolg pookus

Kombinacija s hrano: Aperitiv, sladice (torte, sladoled, sadne sorte).

Sorta: 100 % Rumeni muškat

Temperatura: 8-10 °C

V e n t u s R o s é

Vonj: Saden, spominja na drobno jagodičje, kot so maline.

Okus: Sadna aroma in nežna cvetica.

Kombinacija s hrano: Rižote, testenine, morski sadeži, ribe in solate.

Sorta: 100% merlot

Temperatura: 8-10 °C

 

V e n t u s B a r b e r a

Vinska sorta, ki v Sloveniji uspeva samo v Vipavski dolini. Na glinasto peščenih, s soncem obsijanih terasah nam da živahno, rdeče rubinasto suho vino z vonjem slive in drobnih gozdnih sadežev.

Vonj: Svež, sortno saden, prevladuje vonj ribeza.

Okus:  Vino je bogato, polno. Svežino daje nekoliko višja kislina, tanini so mehki, prijetni in se lepo vkomponirajo v vino.

Kombinacija s hrano: Testenine, rižote z gobami, glavne jedi s svinjskim mesom.

Sorta: 100 % Barbera

Temperatura: 15-18 °C

M o d r i p i n o t

Vonj: Robidnica, slivova marmelada, »cigar box«, tartuf.

Okus:Srednjega telesa, umirjen. Tanini so izraziti, vendar mehki. Vino se v
ustih počasi razvije in pospremi z višnjevo aromo. Ostane dolgo.

Kombinacija s hrano: Modri pinot je dobra kombinacija
z gosto bučno juho, ribami in morskimi sadeži na žaru, jagnjetino, zrelimi siri, praženimi gobami.

Sorta: 100 % Modri pinot

Temperatura: 15-18 °C

V e n t u s M e r l o t

Merlot je najbolj zastopana sorta v Vipavski dolini. Topli in suhi pogoji mu omogočajo, da doseže visok delež sladkorja in kljub temu ohrani za sorto značilne vonjave rdečega sadja.

Vonj: Črna češnja, ribez, brusnica. Marmelada iz rdečih sadežev. Nekaj kakavovih not.

Okus: Polnega okusa, dokaj močno, strukturno. Razkrije se aroma črnega
sadja, dolžino vinu dajejo srednje močni tanini. Vino je harmonično.

Kombinacija s hrano: Merlot dobro sovpada s široko paleto hrane, predvsem s perutnino na žaru in z vsemi vrstami začinjenega rdečega mesa. Poda se tudi k suhim mesninam.

Sorta: 100 % Merlot

Temperatura: 16-18 °C

V e n t u s C a b e r n e t S a u v i g n o n

Vonj: Višnja, črni ribez, zrela sliva. Nekaj vonjav zelenega popra in kave v odtenkih.

Okus: Srednje močnega telesa, okus je precej izpostavljen. Daje prijeten saden občutek z izrazitimi tanini. Aroma črnih sadežev nas pospremi ob zaključku, deluje žametno.

Kombinacija s hrano: Srednje močnega telesa, okus je precej izpostavljen. Daje prijeten saden občutek z izrazitimi tanini. Aroma črnih sadežev nas pospremi ob zaključku, deluje žametno.

Temperatura: 16-18 °C