Spletna trgovina EU skladi naložba v prihodnost

Vinjak Pilon 2005

Quick Overview

Vino je plemenito in žlahtno, kako plemenit je šele vinjak Pilon, ki je pridobljen iz najboljšega vipavskega vina. Osnova Pilona je vinski destilat, to je žganje iz vina, ki je zorelo v sodih od leta 2005. Vinjak Pilon, ki je že zakorakal v drugo desetletje je prava paša za telo in dušo.

Letnik: 2005


Vino primerno za:: Darilo | Proslavljanje uspeha

Več slik

VINJAK PILON 2005

Leta 2005 smo se v vinski kleti VIPAVA 1894 odločili, da določeno količino vina predestiliramo v vinski destilat. Osnova vinjaka je vino iz sorte Rebula, ki je imela manjši odstotek alkohola  in višjo vsebnost vinske kisline.  Po končani destilaciji smo vinjak skladiščili in zoreli v posebnih hrastovih sodih, ki so morali imeti večjo poroznost in manjšo vsebnost taninov. Zorenje v hrastovih sodih je veliko bolj pomembno kot sama destilacija. V posebnem prostoru, v podzemlju vinske kleti, je vinjak zorel v sodih več kot 10 let in šele letos si je pridobil pravico, da je lahko zapustil te temačne prostore.

 

ZGODBA PILONA

Vinjak PILON je svoje ime dobil po znamenitem slovenskem slikarju, grafiku in fotografu imenovanem Veno Pilon. 

Pilon je bil rojen 22. septembra leta 1896 v Ajdovščini. Že od mladih let je bil pravi kavarniški človek. V goriških kavarnah je pred 1. svetovno vojno debatiral in ustvarjal skupaj s Kogojem, Čargo, Spazzapanom, Bevkom in številnimi drugimi italijanskimi prijatelji. Kasneje ga je premamila pot v Pariz, kjer si je ustvaril družino in postal fotograf. Kot umetnik je najraje portretiral lepa mlada dekleta in stare dame, vodilne intelektualce in umetnike, emigrante z vseh koncev sveta, ki so našli v Parizu svoj drugi dom. Kot on sam. Na mizah, okrog katerih se razvrstijo Pilonove figure, so vedno kozarci. Brez pijače pač v kavarni ni topline, domačnosti in gostoljubnosti, ni smeha in ni dialoga. 

Po drugi svetovni vojni je prišel na daljši obisk v domovino. Pomagal je snemati film Na svoji zemlji. Za tem se je znova vrnil v Pariz in tam prijateljeval z umetniki in galeristi. Svojo življenjsko zgodbo od mladih let, ujetništva, študija, pariškega in slovenskega obdobje je opisal v svoji avtobiografski knjigi Na robu. Njen razširjen ponatis je izšel leta 2008. Pilon je umrl v 74 letu starosti, 23. septembra, v rodni Ajdovščini. Na vipavskem je še danes živ spomin na znamenitega rojaka, slikarja, grafika in fotografa, svetovljana in domačina.