SIVI PINOT Lanthieri

Quick Overview

Suho, kakovostno vino
2017

Bogat in poln. Zrelo vino z izrazitim sortnim karakterjem.


Sorta:
100 % Sivi pinot

Lega:Nižji predeli Vipavske doline

Barva:Zlatorumena z bakrenimi odtenki

Vonj: Bogat, sestavljen. Vonj spominja na citruse in zrelo belo sadje, prepoznana je rdeča pomaranča, zrela nekratina in mandljevo cvetje.

Okus: Srednje močnega telesa, polno. Vino daje občutek polnosti in dolgo obstojno aromo. Uglajeno.

Tip steklenice: Borgundska steklenica, steklena zaporka, 0.75 L,  

 

Več slik
Na Vipavskem se trgatev začne s Sivin pinotom. Suh in topel avgust mu omogoča, da dobro dozori in razvije visok delež sladkorja. V želji, da bi se aromatični potencial in sortni karakter med zorenjem ohranil, so vinogradi sivega pinota največkrat posejani v nižjih predelih Vipavske doline, kjer so noči hladnejše, vodne rezerve pa nekoliko višje. Ob trgatvi smo grozdne jagode obdržali v stiku s sokom in pridobili več arom in močnejši okus. Fermentacija je potekala spontano, delno v leseni posodi, delno v INOX cisternah. Vino je zorelo leto dni. 

epruveta
Alkohol:
Skupne kisline:
Sladkor:
13,0 % vol.
4,1 g/L
2 g/L
temperaturaTemperatura serviranja: Za popolno doživetje vino ohladite na 11 do 13 °C.
steklenice Hranjenje: Pri 10 do 12°C, 60 do 70% vlaga, temen prostor
kroznik Kombinacija s hrano: Ribe in morski sadeži so klasična kombinacija s sivim pinotom. Poda se s kremastim sirom, pečeno perutnini, lahkimi testeninam. 
steklenici Potencial zorenja: Nekaj let, vendar predvideno za porabo v dveh letih.
pokrajina Lega: Sivemu pinotu ustrezajo nižje lege, kjer so nočne temperature nekoliko nižje in je vodna rezerva višja. Močnejša prst omogoča trtam nekoliko intenzivnejšo rast. V nižinskem delu Vipavske doline je prisoten preperel lapor pomešan z ilovico in veliko organske snovi.

sod Pridelava: Grozdje je bilo ročno potrgano v koncu avgusta. Grozdne jagode smo krajši čas macerirali, nato prešali pri nizkih tlakih. Po sedimentaciji je sledila spontana fermentacija pri 18 °C in malolaktična fermentacija, delno v lesenih in delno v INOX posodah. Sledilo je zorenje lastnih kvasovkah leto dni. 

sonce Podnebje: Kombinacija toplega mediteranskega vpliva z vplivom hladnega severnega zraka. Na nižjih legah so noči hladnejše. Večja je tudi relativna vlažnost.