CHARDONNAY Lanthieri

Quick Overview

Suho, kakovostno vino
2017

Klasičen Chardonnay. Sorten, zrel, kremast.


Sorta:
100 % Chardonnay

Lega:Nižja pobočja in ravninski deli Vipavske doline

Barva:Zlatorumena 

Vonj: Sušeni citrusi, ananas. Zaznavni so tudi odtenki karamela in praženih lešnikov. 

Okus: Poln in bogat, kremaste teksture. V pookusu se razodene aroma sušenih citrusov. Traja dalj časa. 

Tip steklenice: Borgundska steklenica, steklena zaporka, 0.75 L,  

 

Več slik
Chardonnay ostaja klasika. Je popularna in svetovno najbolj zastopana sorta, ki je svoje mesto našla tudi v Vipavski dolini. Flišnata tla, zmerna klima, stalen veter in trte z nizkimi pridelki omogočajo izvrstne pogoje za zorenje v začetku septembra. Grozdje ob trgatvi doseže visoke vsebnosti suhe snovi, iz katerega pridelamo uglajeno vino, primerno za daljše zorenje. Poda se k jedem z nežnimi okusi, ki značilnosti Chardonnaya ne prekrivajo.


epruveta
Alkohol:
Skupne kisline:
Sladkor:
12,5 % vol.
4,5 g/L
4,5 g/L
temperaturaTemperatura serviranja: Za popolno doživetje vino ohladite na 11 do 13 °C.
steklenice Hranjenje: Pri 10 do 12°C, 60 do 70% vlaga, temen prostor 
kroznik Kombinacija s hrano: Poda se k nevtralnim jedem, delikatnega okusa. Mesnate ribe, školjke, tudi perutnina ali zelenjava z žara. Dobro se kombinira tudi k delikatnim rižotam in testeninam. 
steklenici Potencial zorenja: Nekaj let, vendar predvideno za porabo v dveh letih. 
pokrajina Lega: Nižji predeli in nižja pobočja celotnega vipavskega območja, od Slapa do Biljenskih gričev. Ustrezajo mu predvsem skromna, lapornata tla in izpostavljene lege. Zahteva umirjeno rast in nizke pridelke. 
sod Pridelava: Grozdje je bilo ročno potrgano v začetku septembra. Grozdne jagode smo en dan macerirali, nato prešali pri nizkih tlakih. Po sedimentaciji je sledila spontana fermentacija pri 18 °C in malolaktična fermentacija, delno v lesenih in delno v INOX posodah. Sledilo je zorenje lastnih kvasovkah leto dni.  

sonce Podnebje: Kombinacija toplega mediteranskega vpliva z vplivom hladnega severnega zraka. Chardonnay zahteva suhe in zračne pogoje.