Ječmenka

Enolončnica za hladne dni - vipavska različica priljubljenega ričeta.

Za pripravo potrebujemo:

4 pesti ječmena
2 pesti fižola
1 pest graha
kos suhe svinjine
3 krompirji
1 korenček
pol čebule
2 stroka česna
peteršilj
zelena
paradižnikova mezga
sol in poper

Ječmen zavremo in prvo vodo odlijemo. Dodamo mu svežo vodo, fižol, grah in meso damo kuhat v približno dva litra vode. Ko zavre, posolimo. Kuhamo pol ure, nato dodamo na drobno narezan korenček, čebulo in česen, sesekljana peteršilj in list zelene ter paradižnikovo mezgo. Popramo in kuhamo dalje. Pol ure pred koncem kuhanja dodamo na kocke narezan krompir.

K vipavski ječmenki postrežemo kozarec sivega pinota, saj se njegova mehkost lepo poveže s sladkastim značajem ječmenke.