Telečji hrbet s tunino kremo in kaprino omako (Vitello Tonnato)
Za 4 osebe potrebujemo:
500 g telečjega hrbta
vejica svežega timijana
1 malo konzervirano tunino
30 g majoneze
50 g kaper v slanici (5 g za kremo in ostalo za omako)
5 g šalotke
5 g peteršilja
sol p.p.
poper p.p.
20 ml oljčnega olja
Potek priprave:
500 g telečjega hrbta
vejica svežega timijana
1 malo konzervirano tunino
30 g majoneze
50 g kaper v slanici (5 g za kremo in ostalo za omako)
5 g šalotke
5 g peteršilja
sol p.p.
poper p.p.
20 ml oljčnega olja
Potek priprave:
Telečji hrbet nasolimo in popopramo ter pustimo, da se marinira 15 minut. V vroči ponvi ga z vseh strani na hitro in enakomerno opečemo. Ko je opečen, ga pokapamo z oljem in ga skupaj z vejico timijana zavijemo v aluminijasto folijo. Skupaj s folijo postavimo v pečico na 100°C za 30 min.
Med tem časom si pripravimo tunino kremo. V kuhinjski mešalnik damo tunino, majonezo,šalotko, kapre in peteršilj ter vse skupaj zmiksamo v gosto kremo. Solimo in popramo po okusu. Shranimo na hladno. Med tem časom je telečji hrbet že pečen. Vzamemo ga iz pečice in damo v hladilnik da se dodobra ohladi. V kuhinjski mešalnik damo olivno olje, polovico kaper in malo popra. Vse skupaj zmiksamo v omako in ji na koncu dodamo še preostali del kaper, ki smo jih ročno na grobo nasekljali. Ko je teletina že dobro ohlajena, jo na salamoreznici narežemo na tanke rezine, ki jih polagamo na krožnik. Na njih dodamo žlico tunine kreme, poleg pa prelijemo kaprino omako.
K omenjeni jedi se odlično poda Malvazija Lanthieri.
Recept je pripravil Chef Marino Furlan, član slovenske kuharske reprezentance.