Lososov tatar mariniran z agrumi
Za 4 osebe potrebujemo:
500 g fileja svežega lososa
½ limete
½ pomaranče
½ limone
10 g šalotke
20 g sveže rdeče paprike
5 ml oljčnega olja
sol p.p.
beli poper p.p.
svež drobnjak p.p.
šopek svežih mešanih solat
jagode
500 g fileja svežega lososa
½ limete
½ pomaranče
½ limone
10 g šalotke
20 g sveže rdeče paprike
5 ml oljčnega olja
sol p.p.
beli poper p.p.
svež drobnjak p.p.
šopek svežih mešanih solat
jagode
Fileju lososa najprej odstranimo kožo in morebitne kosti ter ga nasekljamo na drobne kockice. Iz agrumov stisnemo sveži sok in ga zmešamo z olivnim oljem ter primešamo k sekljanemu lososu. Pustimo 30 min marinirati v hladilniku. Med tem časom si pripravimo ostale sestavine.
Šalotko in papriko drobno nasekljamo in drobnjak narežemo na tanko. Ko je losos mariniran, mu dodamo papriko, šalotko in del drobnjaka. Del si ga prihranimo za dekoracijo pri serviranju. Solimo ter popopramo po okusu, dobro premešamo in pustimo na hladnem 15 min, le toliko, da se okusi prepojijo.
Za serviranje uporabimo modelček, v katerega nadevamo tatar ali pa ga poljubno položimo na krožnik. Okrog njega naložimo solatne liste, med katere pomešamo narezane jagode. Lososov tatar ponudimo z popečenim, še toplim toastom in maslom.
K omenjeni jedi se odlično poda Pinela Lanthieri l.2012.
Recept je pripravil Chef Marino Furlan, član slovenske kuharske reprezentance.