P e n i n e
N a š e p e n i n e
Pravijo, da so penine za posebne trenutke, svečane slovesnosti ali za intimno bližino. Vsak dan lahko ujamemo svoj poseben trenutek. Trenutek za iskrive mehurčke radosti.
Naša prva penina – penina Theodosius – je bila posvečena zmagi velikega bojevnika in je bila izdana ob 1600-ti obletnici velike zmage na našem področju. Tej penini so sledile nove, vsaka s svojo posebno in plemenito zgodbo, ki obogati tudi najbolj posebne trenutke.
P e n i n a Z e l e n a k l a with i k a
Vonj: Suhe marelice, suha jabolka, kruhova skorja, zelišča.
Okus: Suha in elegantna penina, z delikatnim in nežnim okusom. Zrel karakter se v pookusu izrazi z aromo mandlja, medu in kamilice.
Kombinacija s hrano: Zorjeno klasično penino navadno ponudimo kot zdravico, vendar se dobro poda tudi h govejemu carpacciu, pečeni ribi ali nežnemu belemu mesu.
Sorta: 100% Zelen
Temperatura: 4-6 °C
P e n i n a Z e l e n a
Vonj: Suha jabolka, lupine citrusov, nekaj zelišč.
Okus: Na prvi vtis slajša, z živahno svežino. V zaključku nas spominja na sorto Zelen z aromami citrusov. Odlično za penine iz te sorte, predvsem kot aperitiv. Dobro se poda s testeninami z morskimi sadeži, ribami in jedmi z morskimi algami.
Sorta: 100% Zelen
Temperatura: 4-6 °C
P e n i n a T h e o d o with i u with
Vonj: Bela breskev, limeta, cvetlični med, nekaj zelišč.
Okus: Nekoliko slajša, a še vedno sveža. V ustih razvije prijetno muškatno, breskovo aromo, ki se s prijetno kislino nadaljuje v gladek pookus.
Kombinacija s hrano: Ker je slajša, je primerna kot aperitiv ali zdravica, vendar jo lahko ponudimo tudi ob delikatnih ali sladkih jedeh (azijske jedi, kozice, belo meso na žaru, losos, nežne sladice).
Sorta: 15% Rumeni Muškat, 35% Laški Rizling, 50% Rebula
Temperatura: 4-6 °C
P e n i n a B d u t
Vonj: Sveže zaznave zelenih mandelj in lipovo cvetje.
Okus: Fine perlage daje penini suhi pridih, ki ni pretiran. Okus zrele Brut penine nas spominja na suho kutino in lipovo cvetje.
Kombinacija s hrano: Poda se kot aperitiv. Ponudimo jo lahko tudi kot spremljavo svežih jedi, divjačine ali sladkih jedi (pita). Priporoča se k predjedem, kot je goveji carpaccio ali surova tuna.
Sorta: 100% Chardonnay
Temperatura: 4-6 °C
P e n i n a R o with é
Vonj: Izrazite vonjave drobnih rdečih sadežev. Prepoznamo lahko malino, brusnico in maline.
Okus: Na prvi vtis slajša, z izrazito prijetno svežino. V ustih se pojavi večkrat okus sadja in lepo zaokrožen pookus, ki se nadaljuje dolgo po pitju.
Kombinacija s hrano: Poda se kot aperitiv, vendar se lepo ujame z ribjimi jedmi, kot je surovi losos in škampi, ter sladkimi jedmi, na primer sadno pito.
Sorta: 100% Barbera
Temperatura: 4-6 °C