Vina Lanthieri

NOVI OKUSI VIPAVE - VINA LANTHIERI

Vina Lanthieri imajo korenine v plemeniti rodbini. Grozdje iz najboljših leg in posebna tehnologija zagotavljata vrhunski in plemenit okus.
Namenjena so vinskim gurmanom, ki se poglobijo v elegantno in uglajeno telo in uživajo v plemenitem okusu.

Vipava 1894   malvazija 0 75L

Za pridelavo Malvazije Lanthieri izberemo najboljše grozde iz Vipavske doline, vsi postopki vinifikacije pa so opravljeni v posodah iz nerjavnega jekla. Vino je neverjetno dostopno, obenem pa premore zaželeno globino s poživljajočim slanim odhodom.

Alkohol: 12 % Ostanek sladkorja: 2.4 g Skupne kisline: 4.7 gVipava 1894   sauvignon blanc 0 75L

V tem zrelem primerku sorte bo veliko zadovoljstva izkusil tudi tisti vinoljub, ki ima s sauvignonom že veliko izkušenj. Tukajšnje toplo podnebje iz sauvignona izvabi močne sadne zaznave, v ustih so prisotni okusi temnih začimb, vino je sočno in bogato, odhod dolg in pikanten. Vino z velikim potencialom za zorenje v kleti. Pridelano v posodah iz nerjavnega jekla.

Alkohol: 12,5 % Ostanek sladkorja: 4,1 g Skupne kisline: 4,6 g


Vipava 1894   zelen 0 75L

Zelen je še ena izmed najbolj pomembnih avtohtonih sort Vipavske doline, grozdje zanj pa prav tako prihaja iz vinogradov okrog vasi Slap. Pridelano je v posodah iz nerjavnega jekla. Samo ime sorte čudovito nakazuje njegovo barvo v kozarcu. Aromatični lok te sorte zaznamujejo tipične zaznave muškatnega oreščka. Stari trsi, med katerimi nekateri štejejo tudi skoraj 60 let, prispevajo privlačne tanine in bogato strukturo.

Alkohol: 11,5 %    Ostanek sladkorja: 3,6 g      Skupne kisline: 5,2 gVipava 1894   pinela 0 75L

Pinela je avtohtona sorta, grozdje za to vino pa obiramo izključno v vinogradih v okolici vasi Slap. Pinelo pridelamo v posodah iz nerjavnega jekla. Ima zelo kompaktno hrbtenico in čvrsto strukturo, ki jo zaznamujejo tanini, značilni za to sorto. To navidezno strogost vina pa spremlja intenzivna sočnost, žametna elegantnost, prefinjeni okusi začimb in živahna kislina. Vino spominja na pikantno belo vino iz družine pinotov z obilico dinamične napetosti in odličnim potencialom.

Alkohol: 11,5 %    Ostanek sladkorja: 5,4 g      Skupne kisline: 4,5 gVinska klet Vipava, ki je bila ustanovljena leta 1894 in ima že dolgo in bogato tradicijo, se nahaja v slikoviti Vipavski dolini na zahodu Slovenije, ob vznožju strmih pobočij mogočne Nanoške planote, ki se dviga preko 1400 metrov nad morjem.

V ospredju prizadevanj kleti Vipava 1894 je pridelava najboljših vin, ki jih je mogoče izvabiti iz te pokrajine – s pristnim značajem, ki jasno odraža prepoznavno poreklo vina. V zadrugo je vključenih okrog 300 vinogradnikov in prav ti so najpomembnejši partnerji pri podvigu, ki se ga je lotil lastnik in vinar Hannes Sabathi, doma z avstrijske Štajerske. Več generacij lokalnih vinogradnikov je s ponosom obdelovalo in skrbelo za kulturno krajino doline, sedaj pa s svojo neprecenljivo zakladnico znanja in vinogradniških izkušenj pomagajo uresničevati vizijo avstrijskega vinarja.

V Vipavski dolini so trte zasidrane globoko v flišnih tleh, ki so povečini sestavljene iz apnenega laporja in peščenjaka, na dnu doline pa prevladuje grušč brez usedlin. Glavni dejavnik, ki v dolini poleg fliša zaznamuje značaj vin, je vsekakor burja. Ta veter se rojeva na Gori in Nanosu, kjer se topel zrak z Jadranskega morja sreča z mrzlimi gorskimi zračnimi tokovi. Kadar skozi dolino zapiha burja s svojo neukročeno in divjo močjo, pušča v pokrajini, ljudeh in vinu globok pečat.