Naši vinogradi

Vipavska dolina, vinogradniško slikovit kraj, dežela sonca in milega podnebja, kjer se srečujeta alpski in mediteranski svet. Terasasta pobočja obrnjena proti soncu so ravno pravo okolje za gojenje vinske trte. To je kraj z vinogradniško tradicijo, ki sega daleč v preteklost. Zgodovina vipavske doline je v glavnem zgodovina trte in vina. Tudi bogastvo običajev in navad je na vsakem koraku vezano na vinsko trto in vino.

ČUDOVITI IN PROSTRANI BILJENSKI GRIČI

Biljenski griči so največji in najbolj slikovit vinograd v Sloveniji. Obsegajo kar 240 ha gričev, ki se dvigajo od 50 do 70 metrov nadmorske višine. V Biljenskih gričih je močan vpliv mediteranske klime, ki prihaja z zahoda z morja. Ta mediteranska milina se lepo odrazi tudi na grozdju in vinu. Tla so iz fliša, t. i. laporna prepustna tla, ki imajo eno najboljših sestav za vinograde. 

V vinogradu Biljenski griči so naslednje sorte:
- rdeče: merlot, modri pinot, cabernet sauvignon
- bele: malvazija, sauvignon, laški rizling, rumeni muškat

S SONCEM OBSIJAN KROMBERK

Vinograd v Kromberku ima južno lego, zato je ves dan obsijan s soncem. 60 ha površine se razteza po pobočju, ki sega od 60 do 100 metrov nadmorske višine. Tla so iz fliša, t. i. laporna prepustna tla, ki imajo eno najboljših sestav za vinograde. V Kromberku se prepletata mediteranska in celinska klima. Z zahoda prihaja vpliv morja, na severu pa se teren postopoma dviga proti Trnovski planoti. 

V vinogradu Kromberk so naslednje sorte:
- rdeče: merlot, cabernet sauvignon
- bele: malvazija, rebula, laški rizling