Vipavske dobrote

Enolončnica za hladne dni - vipavska različica priljubljenega ričeta.

Za pripravo potrebujemo:
4 pesti ječmena
2 pesti fižola
1 pest graha
kos suhe svinjine
3 krompirji
1 korenček
pol čebule
2 stroka česna
peteršilj
zelena
paradižnikova mezga
sol in poper

Ječmen zavremo in prvo vodo odlijemo. Dodamo mu svežo vodo, fižol, grah in meso damo kuhat v približno dva litra vode. Ko zavre, posolimo. Kuhamo pol ure, nato dodamo na drobno narezan korenček, čebulo in česen, sesekljana peteršilj in list ze Več »
Poletni priboljšek z domačimi vipavskimi breskvami in vinom Vipava.

Za pripravo potrebujemo: 
1,5 kg zrelih vipavskih breskev1 steklenica polsuhega belega vina 1 liter gazirane mineralne vode sladkor po okusu vejice sveže mete
Breskve operemo, olupimo in narežemo na večje kose. Potresemo jih s sladkorjem, zmešamo, prilijemo vino in za eno uro postavimo v hladilnik. Preden postrežemo prilijemo še mineralno vodo ter okrasimo s svežo mete.

Več »